TATTOO FEST SOFIA 2019


5/5 - (2 votes)
TATTOO FEST SOFIA 2019

Здравей Емо,

Благодаря ти че прие да направим това интервю. Оценявам го много.

Здравей. О, аз благодаря за помощта и за интереса.

Остават броени дни до най – голямо събитие за татуировки в България – Tattoo Fest Sofia 2019. Ти си главния организатор на събитието. Моля те да кажеш няколко думи за него.

Благодаря за вниманието и милите думи. Никога не съм се стремил да е най-голямото събитие и т.н. Това с най-големите, най-добрите и най-красивите го оставям настрана. Може би ако бях на 20 щеше да ме вълнува, но сега ми се иска да направя хубаво АРТ събитие. Винаги съм бил запален, а и самият аз съм част от субкултурата. Искам да покажем интересни неща, които не се виждат всеки ден, а някои от тях и не са правени изобщо.

Но първо моля те да се представиш за всички, които още не те познават. /не че има такива сред тату обществото 🙂 /.

Кажи няколко думи за себе си?  

От кога се занимаваш с това изкуство?

Кога направи първата си татуировка?

Аз съм обикновено момче, сега навърших 50. Татко на две момичета и едно палаво момче. Роден съм и израснах в Захарна фабрика. Рисувам от малък. Опитвам се да се самообразовам постоянно. Обичам изкуството. Скицник и моливи винаги присъстват в раницата ми. Всяка свободна минута рисувам. С татуировки се занимавам от 25 години. Мисля, че сега съм най-старият татуист в страната. Не, че това е за хвалба. Хаха. Изобщо не помня кога точно направих първата си татуировка. Бях различен човек тогава. Беше спонтанно решение, щуротия. Със сигурност преди повече от 25 години.

Супер. Сега нека те върна на предстоящия фест. Какво предстой?

TATTOO FEST SOFIA 2019 ще се проведе на 15 и 16 юни в зала „Универсиада”. Разбира се, ще присъстват много татуисти. Ще има талантливи гости и от чужбина. Организирали сме семинар за професионалисти с Горан Мичич – той е много актуално име в тези среди. Един от страхотните татуисти от новата европейска вълна. Тъкмо една много известна фирма за бои  (Eternal) сега пуска серия с неговото име и подпис. Освен това ще има конкурси за татуировки, танцьорки с воали, ще рисуваме с аерограф.  Аз и Сабин Бойкинов ще направим нещо, което се нарича Арт фюжън (извинявам се за чуждицата). Двамата ще рисуваме заедно една картина по зададена тема. Забавно е да видиш как двама художници с различна насоченост и стил работят заедно и се получава нещо хармонично. 

Музей на татуировките 

Това е нещо, което правим за първи път. Там ще може да се видят експонати и документи от историята на татуирането в България. Ще има 3D демонстрации и рисуване, видео стена….дигитално рисуване от двама яки художници. Те са виновни за различни световно известни проекти в киното и компютърните игри (Assassin’s creed примерно). Разбира се ще има много щандове с бижутерия, всякакви алтернативни артисти ще изложат свои произведения.

С какво тази година ще е по – различна от миналите?

Тази година новото е Музей на татуировките. Разбира се, това е изложение на професионалисти и не може винаги да има някакви невиждани неща, но тази година ще има. Традиционните субкултурни забавления също вършат работа, като конкурс за татуировки, срещи с алтернативни хора, музика, приятни разговори с приятели, които не си виждал скоро.

Колко участника планираш да има?

Мисля, че около 30. Споменах, че не мисля, че сме най-голямото събитие и не се борим за тази титла. Достатъчно е да стане много артистично.

Водещ ще бъде Станислав Яневски. Той е чудесен магьосник.  Честно да си кажа не знаех, че има толкова много татуировки.

Хаха, за повечето аз съм виновен. Ние сме другари  от доста време. Татуирал съм  него, майка му и сестра му, те също са големи фенки. Стан е много приятно момче и ми харесва, че е винаги внимателен с хората, много добре възпитан. Помня как веднъж  голямата ми дъщеря правеше изложба, тя беше на 11 може би, а той дойде с огромен мотор и зад него имаше колона мотористи, всички много харесаха изложбата, разговаряха с децата, снимаха и качваха снимки. После ми казаха, че винаги помагат на деца и имат такава социална насоченост в техния мотоклуб.

Коя друга знаменитост може да очакваме на феста?

Уау, това още не знам. Ще се оглеждам. Знам кои няма да видим.

Благодаря ти много. Нека ти споделя и аз нещо интересно. 🙂 Първото ми Tattoo Fest посещения беше, когато бях студент. Тогава се провеждаше в зала Христо Ботев. Точно се бях запознал с жена ми Александра. Тогава бяхме още гаджета. 🙂 Влизаме в залата и навсякъде хора с татуировки. Тя гледаше малко странно, а аз с една голяма усмивка бродех из тълпата. Тогава си спомням, че видях рапъра 100 Кила да го татуират на гърдите. Направихме няколко обиколки и всички артисти бяха заети. Още тогава ми направи впечатление, че интереса е много голям. Не съм си и представял, че след точно 10 години, чрез общият ни рекламен бизнес с Алекс, ще отпечатваме плакатите за Tattoo Fest Sofia 2019. Чак сега като го казвам и ми е едно сюреалистично.

Моля те сподели с нас тази година хората могат ли да се татуират на място?

Как става това?

Уау, радвам се, че помниш, аз си го пазя на видео Килата. Минавам и разглеждам щандовете и го виждам… Той тогава не беше известен и започна да ми реди едни рими съвсем импровизирано. Много забавно. Ето такива моменти правят нещо специално. (Помниш цял живот интересни случки и хора, с които си споделил тези случки. Разбира се, можеш да си останеш у дома и да гледаш телевизия.) Човек може да види и разговаря с хора, които са интересни, шарени и странни. След време ще може да си каже, че е изпреварил нещата и е видял нещо отдавна и преди да се изтърка. При нас нещата обикновено стават със закъснение от 10-15 години, та затова.

Разбира се, всеки ще може да се татуира при яките татуисти на фестивала-да погледне страницата на TATTOO FEST SOFIA 2019 във фейсбук, да разгледа кой какви неща работи и ако иска да контактува с татуистите и да се уговори. На място също ще може да действа-идва , влиза и намира.

Нека да отговорим на един тривиален въпрос. Боли ли по време на татуировка?

Слагат ли се упойки? За смелост може ли да се употребява алкохол или други субстанции? 🙂

Да бъдем честnи. Боли. Да бъдем още по-честни-не боли много. Едва ли милиони хора по света биха се татуирали, ако е непоносимо. Боли и болката прилича на ожулване. В първите 5 минути. Успокояваш се и след това е поносимо, разговаряме, ако искаш си четеш, пишеш…каквото ти хрумне. Става тежко при дългите сесии-натрупва се умора. Тогава можем да спрем и да направим още една сесия след 2 седмици примерно. Не гоним влак все пак. Твърдо не на алкохола и субстанциите! Не само по време на татуиране. Никога!

Кажи няколко думи за грижата след това. Преди битуваха едни митове, че не е добре да се прави татуировка през лятото и зимата. Това вярно ли е?

Грижата е като за всяка рана. Ние изискваме да се поддържа чиста, да се измива и намазва със специални кремове през няколко часа. Oздравява за 5-6 дни. Сезонът е без значение. Грижи се полагат и през зимата и през лятото. Татуировките не бива да се излагат на слънце. Сега, следващата година и 2032-ра.Трябва да се третират с продукти, които блокират ултравиолетовите лъчи. Такива ще има на 15 и 16 в залата, разбира се. Понякога, след като завърша татуировка ме питат :А сега кога мога да ходя на солариум? Винаги съм се чудил защо, когато си се родил бял трябва да се потъмняваш. Ако е трябвало да си черен си щял да се появиш на бял свят в Конго. Солариумите са вредни за кожата и за татуировките.

Благодаря ти, че сподели твоето мнение на тема болката и грижите.  

Кажи ми готвиш ли някакви изненади по време на Tattoo Fest 2019?

Чудех се дали да не направя изложба – политици с татуировки. Да нарисувам татуировки на разни политици.такива, каквито биха им отивали. Мисля по въпроса.

За финал моля те кажи още един път кога ще бъде феста? Каква е цената на билетите? И от къде могат да се закупят?

15 и 16 юни „Универсиада” . В 12 часа на 15ти отваряме. На 16ти-в 11.

С билети можете да се сдобиете като следвате този линк:

На място, разбира се също ще се продават. 

Благодаря ти за това интервю. Искаме да направим още един подарък. Даваме 10 % отстъпка от нашите рекламни услуги на всеки посетил феста. Условието е да си направи селфи с билета си и да ни го изпрати.  Пожелавам здраве и успех на всички артисти от феста.

Ние благодарим за интереса и неоценимата помощ.

Каня всички – ще бъде шарено. Бъдете шарени и вие – позитивни, усмихнати и екстравагантни. Ще се видим на TATTOO FEST SOFIA 2019!!!

Мартин Гочев
Следвайте ме

About Мартин Гочев

Здравейте казвам се Мартин Гочев. От 2008 година се занимавам с маркетинг и реклама. По настоящем работя с Рекламна Агенция Буржоазия, като маркетинг мениджър. Работата ми е свързана с много динамика. Благодарен съм, че всеки ден научавам нещо ново. Гордея се с доволните клиенти, които имаме. Тяхната благодарност от добре свършената работа е най - голямата отплата.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.